Rejsy z Resto” to wspólna inicjatywa Mariny Gliwice i aplikacji mobilnej Resto. W ramach cyklu odbywa się 7 rejsów statkiem Foxtrot na trasie między gliwicką mariną a malowniczą Zatoką Kormoranów na Jeziorze Dzierżno Duże. Wspólnym mianownikiem całego cyklu są serwowane gościom kolacje degustacyjne przygotowywane przez najciekawsze projekty gastronomiczne województwa śląskiego w połączeniu z niespodziankami ze świata dalekiego od kultury kulinarnej.
Cykl został rozpoczęty 5 lipca razem z katowicką restauracją Dobra Karma, która zaserwowała uczestnikom rejsu dania kuchni roślinnej. Kolejno płynęła Biała Gruba z Mysłowic i zabrzański Tygel, dzięki którym uczestnicy rejsu mogli poznać dwie różne od siebie interpretacje kuchni śląskiej. 9 sierpnia o godz. 18.00 na pokładzie statku Foxtrot pojawi się zespół restauracji Leśna Perła z Rudzińca. Menu zapowiada się mocno fine diningowo.
Ta znana z nowoczesnych połączeń kuchni śląskiej, polskiej i europejskiej restauracja i tym razem twórczo zaskoczy, wykorzystując między innymi elementy technik molekularnych – zapewnia Łukasz Jurkiewicz, twórca aplikacji Resto i współorganizator cyklu rejsów kulinarnych. Na przystawkę zaserwowany zostanie łosoś w sosie teriyaki z sezamem i chipsem z jarmużu. Następnie zupa tom yum na mleku kokosowym z krewetkami i trawą cytrynową, by jako danie główne doświadczyć smaku rostbefa sous-vide z quinoą, konfitowanymi warzywami i mikrosałatami. Całość zwieńczy deser pod postacią czekoladowego assiette ze sferycznym malinowym ravioli w asyście chrustu z karmelizowanej cykorii – wylicza Jurkiewicz
Kulinarne rejsy z Resto na Kanale Gliwickim odbywają się w każdy sierpniowy piątek o godz. 18.00. Przedpłaconej rezerwacji na rejs kulinarny można dokonać przez aplikację Resto (bilet w cenie 119 zł) lub stacjonarnie w biurze Mariny Gliwice (bilet w cenie 129 zł). Każdy z uczestników rejsu dostanie również voucher do Yasumi Instytut Zdrowia i Urody w Gliwicach – oficjalnego partnera Rejsów z Resto.
----
Restauracja Leśna Perła w Rudzińcu to dania kuchni śląskiej, polskiej i europejskiej, które łączą elementy tradycyjnych smaków z nowoczesnym przygotowaniem i podaniem. To wyjątkowe miejsce na mapie powiatu gliwickiego nie tylko ze względu na znakomitą kuchnię, ale również ze względu na piękną architekturę i otaczający ogród.
W 2019 roku Leśna Perła dołączyła do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” i w tym samym roku zdobyła I MIEJSCE na XIV Festiwalu „Śląskie Smaki” w Rudach, otrzymując statuetkę Złotego Durszlaka oraz tytuł Eksperta Śląskich Smaków.
Wiosną 2019 roku w Leśnej Perle odbył się Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek. Restauracja Leśna Perła została również zakwalifikowana do konkursu Best100 na sto najlepszych polskich restauracji roku 2019.
Resto to aplikacja mobilna dedykowana społeczności foodies, służąca do przedpłacania rezerwacji w lokalach gastronomicznych. Aplikacja jest dostępna na platformę Android i iOS. Aplikację można pobrać ze strony: www.resto24.pl
Marina Gliwice to przystań turystyczna ulokowana w Porcie Gliwice na Kanale Gliwickim. Organizuje rejsy statkami pasażerskimi oraz prowadzi wypożyczalnię łodzi motorowych i kajaków – www.marinagliwice.pl