Fine dining z Leśną Perłą
Sferyczne ravioli, rostbef sous vide, Kanał Gliwicki i aplikacja mobilna. Te cztery pozornie nieprzystające do siebie elementy połączą się w całość w najbliższy piątek. Przed nami kolejny rejs kulinarny organizowany przez Marinę Gliwice i aplikację mobilną Resto. Tym razem w roli głównej wystąpi restauracja Leśna Perła z Rudzińca.
2019-08-06, 09:51

Rejsy z Resto” to wspólna inicjatywa Mariny Gliwice i aplikacji mobilnej Resto. W ramach cyklu odbywa się 7 rejsów statkiem Foxtrot na trasie między gliwicką mariną a malowniczą Zatoką Kormoranów na Jeziorze Dzierżno Duże. Wspólnym mianownikiem całego cyklu są serwowane gościom kolacje degustacyjne przygotowywane przez najciekawsze projekty gastronomiczne województwa śląskiego w połączeniu z niespodziankami ze świata dalekiego od kultury kulinarnej.  

Cykl został rozpoczęty 5 lipca razem z katowicką restauracją Dobra Karma, która zaserwowała uczestnikom rejsu dania kuchni roślinnej. Kolejno płynęła Biała Gruba z Mysłowic i zabrzański Tygel, dzięki którym uczestnicy rejsu mogli poznać dwie różne od siebie interpretacje kuchni śląskiej. 9 sierpnia o godz. 18.00 na pokładzie statku Foxtrot pojawi się zespół restauracji Leśna Perła z Rudzińca. Menu zapowiada się mocno fine diningowo.

Ta znana z nowoczesnych połączeń kuchni śląskiej, polskiej i europejskiej restauracja i tym razem twórczo zaskoczy, wykorzystując między innymi elementy technik molekularnych – zapewnia Łukasz Jurkiewicz, twórca aplikacji Resto i współorganizator cyklu rejsów kulinarnych. Na przystawkę zaserwowany zostanie łosoś w sosie teriyaki z sezamem i chipsem z jarmużu. Następnie zupa tom yum na mleku kokosowym z krewetkami i trawą cytrynową, by jako danie główne doświadczyć smaku rostbefa sous-vide z quinoą, konfitowanymi warzywami i mikrosałatami. Całość zwieńczy deser pod postacią czekoladowego assiette ze sferycznym malinowym ravioli w asyście chrustu z karmelizowanej cykorii – wylicza Jurkiewicz

Kulinarne rejsy z Resto na Kanale Gliwickim odbywają się w każdy sierpniowy piątek o godz. 18.00. Przedpłaconej rezerwacji na rejs kulinarny można dokonać przez aplikację Resto (bilet w cenie 119 zł) lub stacjonarnie w biurze Mariny Gliwice (bilet w cenie 129 zł). Każdy z uczestników rejsu dostanie również voucher do Yasumi Instytut Zdrowia i Urody w Gliwicach – oficjalnego partnera Rejsów z Resto.

----

Restauracja Leśna Perła w Rudzińcu to dania kuchni śląskiej, polskiej i europejskiej, które łączą elementy tradycyjnych smaków z nowoczesnym przygotowaniem i podaniem. To wyjątkowe miejsce na mapie powiatu gliwickiego nie tylko ze względu na znakomitą kuchnię, ale również ze względu na piękną architekturę i otaczający ogród.

W 2019 roku Leśna Perła dołączyła do Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki” i w tym samym roku zdobyła I MIEJSCE na XIV Festiwalu „Śląskie Smaki” w Rudach, otrzymując statuetkę Złotego Durszlaka oraz tytuł Eksperta Śląskich Smaków.  

Wiosną 2019 roku w Leśnej Perle odbył się Festiwal Tortów, Ciast i Ciasteczek. Restauracja Leśna Perła została również zakwalifikowana do konkursu Best100 na sto najlepszych polskich restauracji roku 2019. 

Resto to aplikacja mobilna dedykowana społeczności foodies, służąca do przedpłacania rezerwacji w lokalach gastronomicznych. Aplikacja jest dostępna na platformę Android i iOS. Aplikację można pobrać ze strony: www.resto24.pl

Marina Gliwice to przystań turystyczna ulokowana w Porcie Gliwice na Kanale Gliwickim. Organizuje rejsy statkami pasażerskimi oraz prowadzi wypożyczalnię łodzi motorowych i kajaków – www.marinagliwice.pl

KONTAKT / AUTOR
Łukasz Jurkiewicz
695 471 000
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.